Biografie & career highlights

Hallo, ik ben Tomas De Backer – Belgisch racepiloot met de drive om krachtige resultaten te bereiken in de (internationale) autosport. Toen ik twee jaar was, bezocht ik het Circuit van Zolder en Spa-Francorchamps, en de vonk sloeg meteen over. Het is vanaf dat moment dat ik niet meer weg te slaan was van alles wat met racen te maken heeft.

Het begon voor mij met kijken en helpen waar mogelijk (met de auto’s en piloten die reden voor het team van mijn papa, Eddy De Backer) en groeide uiteindelijk uit tot een eigen carrière. Eerst in de kartsport, daarna in de autosport.

Eddy De Backer naast de kart waar Tomas De Backer in zit
Tomas De Backer in actie tijdens een karting race

In 2009 begon ik met karten bij de kartclub Antwerp Karting in Wilrijk. Ik volgde een tijdje lessen en startte met clubkampioenschappen. Hierna volgden het Belgisch/Nederlands GK4 kampioenschap en Benelux kampioenschap IAME. Tussen 2010 en 2015 werd ik in totaal 5 keer kampioen in 5 verschillende categorieën.

In 2011 plaatste ik me voor de finale van een wedstrijd georganiseerd door energiedrankenfabrikant Red Bull, met huurkarts te Eupen als jongste deelnemer.

Een ander hoogtepunt kwam er in 2014. Ik raakte eveneens als jongste deelnemer in de finale van een simulatorwedstrijd georganiseerd door Renault België/Luxemburg, waar ik met een Renault Clio Cup op het grote F1-circuit van Spa-Francorchamps mocht rijden.

In 2017 en 2018 kwam de grote sprong naar de autosport, de Conrad Mazda MX-5 Cup – de grootste en meest competitieve merkencup van Nederland op dat ogenblik. Al vanaf mijn eerste wedstrijd kon ik meteen met de kopgroep van het veld mee en haalde ik in mijn eerste seizoen met grote voorsprong de rookietitel binnen. In 2018 finishte ik op een 3de plaats in het algemeen klassement met maar liefst 11 podiumplaatsen.

In seizoen 2019 kreeg ik een mooie kans aangeboden door het Italiaanse kartmerk Haase Kart. Als enige binnen de Benelux in mijn leeftijdscategorie kreeg ik dat jaar die ondersteuning. Het was voor het ontwikkelen van het chassis dat ik wedstrijden reed in het Belgisch/Nederlands GK4 kampioenschap.

Tomas De Backer in actie tijdens een race met een mazda MX5
Tomas De Backer in actie tijdens een race met een Ford Fiesta

Vanaf seizoen 2020 verscheen ik aan de start in de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup, de cup die erom bekend staat de carrière van jonge talenten te lanceren. Ik behaalde de juniortitel in mijn eerste seizoen en mocht afsluiten als vicekampioen algemeen, wat voor mij een mooi begin was van een uiterst succesvolle periode.

In seizoen 2021 volgde er helaas heel wat mechanische pech. Hierdoor raakte ik niet verder dan een 3de plaats algemeen, maar ik schreef wel de meeste overwinningen en pole positions op mijn naam.

Seizoen 2022 werd de ultieme bekroning van al het harde werk de afgelopen seizoenen, met zowel de titel in het algemene Belgisch klassement als bij de Belgische junioren. Ook kon ik de algemene titel van de Dutch/Belgium Superstar op mijn naam schrijven. Met 10 overwinningen en 13 podia op 14 wedstrijden was dit een ongezien resultaat in het bestaan van de Belgische Fiesta Cup.

In het seizoen 2023 wordt er voor het eerst een officieus Ford Fiesta Sprint Cup Benelux kampioenschap georganiseerd. Geen gescheiden klassementen meer, maar één algemeen klassement. Na 7 raceweekends, 14 races kon ik mij opnieuw kampioen kronen! Met 7 overwinningen en 12 podia was het weer een echt succes seizoen!

Verder kon ik kennis maken met de BMW M2 CS Racing Cup Benelux. Ook hier scoorde ik meteen 2 podia in mijn debuut weekend! Last but not least maakte ik ook mijn debuut in het endurance racen! Met een verplaatsing naar het circuit van Portimao in Portugal voor de 24H C1 Eurocup.

Let’s race to the top!

Tomas De Backer in actie tijdens een race met een BMW M2
Tomas De Backer aan het poseren met zijn familie en vrienden voor de pitbox
Tomas De Backer wordt omhelst door zijn vriendin Sarah Maes na een overwinning

palmares

 • 2010
  Clubkampioen Honda 6,5pk
 • 2011
  Clubkampioen Honda 9pk
 • 2011
  Belgium Red Bull Kart Fight Finalist
 • 2012
  Clubkampioen Brigss & Stratton 15pk
 • 2013
  Clubkampioen RK1 15pk
 • 2014 & 2015
  Kampioen Honda 9pk senior in GK4 kartseries
 • 2014
  Finalist Renault Clio Cup stuurwiel België/Luxemburg
 • 2015
  Halve Finalist RACB Nationaal Team België
 • 2016
  Benelux kampioenschap IAME 2-takt
 • 2017
  Rookie kampioen Mazda MX-5 Cup
 • 2018
  3e plaats Mazda MX-5 Cup
 • 2019
  Testpiloot Haase Kart in GK4 kartseries
 • 2020
  Belgisch Junior Kampioen Ford Fiesta Sprint Cup
 • 2020
  Belgisch Vice-kampioen algemeen klassement Ford Fiesta Sprint Cup
 • 2021
  3de plaats Belgisch algemeen klassement Ford Fiesta Sprint Cup
 • 2022
  Belgisch kampioen algemeen Ford Fiesta Sprint Cup
 • 2022
  Belgisch Junior kampioen Ford Fiesta Sprint Cup
 • 2022
  Belgisch/Nederlands kampioen Ford Fiesta Sprint Cup
 • 2023
  Belgisch/Nederlands kampioen Ford Fiesta Sprint Cup
Tomas De Backer juicht om zijn eerste plaats